Proč pěstovat vlastní ovoce

V dnešní době má již málokdo možnost okusit skutečně čerstvé ovoce, právě utržené ze stromu. I ti, kteří zahradu mají, se často pěstování ovocných stromů vyhýbají. A to je škoda. Pěstování vlastního ovoce má totiž mnoho výhod.
 švestky visící na stromě
Tou nejdůležitější je, že víte přesně, jakými pesticidy a zda vůbec jste svůj stromek postříkali. Pokud máte na zahrádce jen jeden či dva pro vlastní potřebu, postřiky většinou nejsou vůbec nutné. Komerční sadaři, kterým jde o každý plod, to mají složitější. Jedná se o jejich živobytí, a tak se snaží maximalizovat úrodu. K tomu samozřejmě patří i ochrana sadu před nejrůznějšími parazity. Proto používají větší množství různých pesticidů.
 
Další výhodou, kterou má vlastní produkce, je čerstvost. Ovoce musí do supermarketu často urazit dlouhou cestu, a je nutné udržet je přitom v perfektním stavu. Toho se dosahuje především vhodnými podmínkami při převozu, tedy vlhkostí a teplotou, ale také postřikem látkami, které zpomalují proces uvadání.
 hruška visící na stromě
Nesporným kladem je také to, že si můžete vybrat, kterou varietu budete pěstovat. Ano, supermarkety nabízejí spoustu druhů například jablek, ovšem jsou to obvykle jen ty globálně nejpopulárnější. Je to hlavně proto, že tyto variety jsou dostatečně chutné, a především hodně plodící. To znamená vyšší výnos z jednoho stromu, což se samozřejmě vyplatí. Regionální či místní variety zde prakticky nenajdete. Často jsou totiž mimo místo svého původu prakticky neznámé a nejsou tak plodivé jako jiné druhy. Na druhou stranu mohou být velkým obohacením genofondu a mnohé z nich rozhodně stojí za to zachovat.
 
Na druhou stranu, pěstovat vlastní produkci má i své nevýhody. Tou první je především to, že ovoce budete mít pouze jednou za rok. Ano, můžete ho zavařit či jinak zakonzervovat, ovšem na například čerstvém jablku si pochutnáte pouze na podzim. V obchodech je však najdete po celý rok. Jak je to možné? Především díky tomu, že se dovážejí produkty prakticky z celého světa, což znamená také z různých klimatických podmínek. A v různých koutech Země ovoce dozrává v různou dobu. Proto si můžete dát třeba čerstvou hrušku po celý rok.
 jablko visící na stromě
Nevýhodou také je možnost napadení stromu parazity. U jabloní je například nutnost dávat pozor na mšice, které si zde mravenci rádi pěstují. Ty totiž mohou snadno zničit celou úrodu ještě dříve, než stačí dozrát. Proto jakmile se vám na vašem stromku něco nezdá, jednejte rozhodně a včas.
 
Počítat je třeba také s tím, že kruté zimy nebo horká, suchá léta mohou váš stromek poškodit, či úplně zničit, zvlášť pokud je mladý. Je proto třeba zajistit mu odpovídající ochranu.
 
Přes to přese všechno se pěstování vlastního ovoce vyplatí. Kdo to zkusí a ochutná jablko z vlastní zahrádky, už nikdy nebude chtít nic jiného. Nemluvě o pocitu pýchy, že jste je vypěstovali vlastními silami. Rozhodně doporučuji každému, kdo má alespoň malinkou zahrádku.